Sajnovics János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
Tordas 2463 Köztársaság út 1.

2024. április 27. Ma Zita napja van

Zarándoklat Makkosmáriára 2023

Zarándoklaton a tantestület

Tantestületünk életében már hagyományosnak mondható, hogy évi rendszerességgel zarándoklaton veszünk részt. E zarándoklatok célja mindig egy és ugyanaz: erősíteni közösségünk összetartó erejét, miközben az adott úticélt megismerve keresztény hitünk jeleivel ismerkedünk, magyarságtudatunkat erősítjük.

Az idei zarándoklat programját egy - az úticélhoz és annak szellemiségéhez kapcsolódó szakmai nappal egészítettük ki. Pedagógiai munkánk során ugyanis mind gyakrabban szembesülünk azzal például, hogy tanulóink egyre inkább az okoseszközöktől függenek, de tágabb környezetünkben mi magunk is találkozunk a szenvedélybetegség legkülönfélébb megnyilvánulási formáival.

A kétnapos program során elzarándokoltunk a makkosmáriai (Budakeszi – Makkosmária) kegytemplomhoz, mely a Fogolykiváltó Boldogasszony tiszteletére emeltetett. A kegytemplomban a „foglyokért" imádkoztunk a Fogolykiváltó Szűzanyához. A kábítószeresekért, alkoholistákért, a testiség-, a szerencsejátékok- és minden más káros szenvedélyek rabjaiért. Azokért is, akik szenvednek miattuk (családjaik...); akik felszabadításukért fáradoznak; a fiatalokért is, hogy bölcsen, erős akarattal kerüljék a szenvedélyek csapdáit. A templom festői környezetben, a Budai-hegyek között bújik meg, így rácsodálkozhattunk a teremtett világ szépségeire is. A gyalogtúra föl, ill. le kb. fél-fél órát vett igénybe, eközben jutott idő beszélgetésre, de elcsendesedésre, szemlélődésre is. A templomban közösen imádkoztunk, majd megismerkedhettünk a kegyhely történetével, jelentőségével. És ha már szenvedélyek: a pátyi pincesoron borkóstolón vettünk részt, bizonyítva ezáltal, hogy a mértékletesség nagyon fontos erény!

A második nap célja az érzékenyítés volt. Iskolapszichológusunk szakmai vezetésével szakmai napot tartottunk, melyen a problémával (ti. szenvedélybetegségek, függőségek gyermek-, és felnőtt korban) kapcsolatos tapasztalatainkat cserélhettük ki, cselekvési terveket készítettünk, megoldási javaslatokat tettünk. De ráébredhettünk arra is, hogy mi magunk mitől és miért függünk…

Balogh Zoltán

Keresés az oldalon
Támogatóink
feature-top

feature-top
Don Boscó
feature-top
Hasznos Linkek
Elérhetőségeink

  2463 Tordas, Köztársaság utca 1.

  +06-22-467-532