Művészetoktatás hírei

A 27/1998. (VI. 10.) MKM rendelet értelmében az  iskola alapító okiratát módosítottuk, mert a művészetoktatásban a tanszakok elnevezése, rendszere, tananyagtartalma megváltozott.
2011. május 31-ig, elkészítettük a művészetoktatás új pedagógiai programját, helyi tanterveket, melyet Salamon Ferencné szakértett, a képviselő testület pedig egyhangúan megszavazta a május 31. ülésén. Ezzel biztosítottuk a 2011-12. tanév szakszerű elindítását.

A következő tanévet az elmúlt tanévhez hasonlóan indítjuk el, a személyi feltételek és a hozzárendelt tanórák száma nem változik.

Köztudott, hogy a művészetoktatásra minden tanévre újból be kell iratkozni a régi tanulóknak is. Beiratkozhat minden hat évét betöltő gyermek. A tanulói jogviszony a beiratkozással és a térítési díj első féléves befizetésével jön létre, amit szeptember első hetében kérünk.

Pótbeiratkozás: 2011. szeptember első hete
Jellemzően az év eleji pótbeíratáskor szokott betelni a teljes beiskolázható létszám.

A 2011/12. tanévben induló tanszakok:
Népi játék, néptánc

Oktatók: Németh Ildikó, Szabó Szilárd
Folyamatosan még várunk jelentkezőket!

K.furulya,  blockflöte
Oktató: Fersch Andrea

Népi hegedű, népi brácsa, tambura
Oktató: Kovács Márton
Felvehető még 1 fő

Népi furulya, brácsa, bőgő, népi ütő
Oktató: Nagy Zsolt
Várunk még jelentkezőket!

Népi furulya, citera, népi ének, népi ütő
Oktató: Domak Anikó

Az év végi vizsgák rendben lezajlottak, csodálatos élményben lehetett részünk a gyerekek által.  A vizsgabizottság tagjai voltak:

Zene – Szünder Nóra elnök, Boldizsár József népzenész, Németh Ildikó int.egység vezető, Kosaras Péter Ákos igazgató
Tánc – Salamon Ferencné elnök, Darabos Péter néptánctanár, Kosaras Péter Ákos igazgató

A vizsgákról jegyzőkönyvek készültek, melyek megtekinthetők a műv.oktatás irodáján.

Kiemelendő, hogy az óvodával ebben a tanévben  sikerült a legjobb megoldást választanunk. Két csoport váltva, heti rendszerességgel, az óvó nénik kíséretében játék és tánc foglalkozáson vett részt a táncteremben, így nem zavartuk meg a délutáni pihenő időt. Tapasztalatunk szerint szívesen, jó kedvvel jöttek a gyermekek. Reméljük a jövőben is megmarad ez a jó kapcsolat!
 
Fellépések, szereplések számszerűen az elmúlt tanévben:
Népi ének, népi furulya citera szak: 41 alkalom
Blockflöte: 13 alkalom
Vonósok: 15 alkalom
Néptánc: 16 alkalom

Kiemelkedő eredményeink a 2010/11. tanévben:

Zene
2010. október 3. Bonyhád Országos Népzenei Találkozó:
Kiemelt nívódíj Vonós kis zenekar Turú András, Szilágyi Szabolcs, Konczos Vince, Somlói Tamás, énekesek Antal Luca, Benkei Sára, Szabó Imola
Nívódíj : Sárossy Gyula, Somlói Tamás, Nagy Zsolt
Dícséretes oklevél: Vonós nagy zenekar Erdélyi Kristóf, Kerényi Tamás, Somlói Tamás

2011. január 28. Fejér Megyei Népdaléneklési Verseny döntő Cece
Kiemelt Arany minősítés: Sárossy Gyula aki továbbjutott az országos döntőre, ahol szintén Kiemelt Arany minősítést kapott (Április 30. Néprajzi Múzeum Bp.)
Ezüst minősítés: Turú András, Szabó Imola, Dudás Eszter, Tordasi Kis-Dalárda, Katrincás együttes
Bronz minősítés: Antal Luca

2011. március 26. Fejér Megyei Zeneiskolások II. Furulyaversenye
Bronz minősítés: Szabó Réka

2011. április 9.  Országos Népzenei Tanulmányi Verseny döntőjén Gödöllőn
Erdélyi Kristóf (hegedű) III. díjban részesült

2011. június 4. Megyei Minősítő Ercsiben Tüzifa népzenei együttes
Kiváló minősítés: énekesek Antal Luca, Benkei Sára, Szabó Imola, citerások Sárossy Sarolta, Pápai Áron, Szatmári Szilvia, Dudás Eszter

Tánc
2011. február 27. Néptáncantológia Budapest, Operett Színház

Tordasi Pillikék gyermek néptánccsoport „Köszöntők” c. koreográfiával bejutott, az elmúlt tanév országos csoportos néptánc tanulmányi versenyén elért I. helyezésért

A művészetoktatás minden tanév végén kiemelkedő növendékeit a következő elismerésben részesíti:

„AZ ÉV MŰVÉSZDIÁKJA” díj

Erdélyi Kristóf – az országos népzenei tanulmányi versenyen elért harmadik  helyezéséért
Antal Luca  – több éves kimagasló néptánc  teljesítményéért, alapfokú záróvizsgát tett kitűnő osztályzattal
Dudás Eszter – több éves kimagasló népzenei teljesítményéért, alapfokú záróvizsgát tett kitűnő osztályzattal

„KISMŰVÉSZDIÁK”díj

Kovács Nikol - blockflöte és néptánc szakon elért, több éves magas színvonalú teljesítményéért 

 

Legutóbbi versenyek, eredmények:

„Tiszán innen, Dunán túl…” 2011. április 30.

A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Intézet ezzel a címmel rendezte meg idén már VI. alaklommal a „Tiszán innen – Dunán túl” Országos Népdaléneklési Minősítőversenyt, melynek helyszíne továbbra is a budapesti Néprajzi Múzeum volt. E csodálatos építmény falai között már harmadik alkalommal csendülhettek fel kis falunk fiataljainak csengő hangjai.
A nagy hagyományokkal rendelkező országos versenyre a megyék és a főváros által lebonyolított selejtezők győztesei ebben a tanévben is itt ismerkedhettek meg népi kultúrájuk gyökereivel, bemutathatták népdalkincsünk legragyogóbb drágaköveit.
A verseny célja elsősorban a tehetséggondozás, tehetségnevelés, a népi kultúra, néphagyományok megismertetése, a népdaléneklés elterjesztése, a kodályi és bartóki hagyományok ápolása, az önálló előadásmód fejlesztése, a kreativitás növelése.
Idén a Fejér Megyei Népdaléneklési Verseny döntőjét Cecén rendezték meg, ezen sikereinkről már előző cikkeinkben olvashattak. Iskolánk növendéke Sárossy Gyula, Kiemelt Arany minősítéssel jutott tovább az országos versenyre. Gyula ezen a megmérettetésen saját kategóriájában 44 versenyző között ismét szépen megállta helyét, hiszen nem csak saját magának, iskolánknak, hanem a megyénknek is gyönyörű sikert hozott, mert az országos versenyen is KIEMELT ARANY minősítéssel jutalmazta meg a zsűri.
Büszkék vagyunk Rá, továbbra is sok sikert kívánunk!

Domak Anikó
Gyuszi felkészítő tanára

Népzenei minősítő 2011.június 4-én

A Magyar Kórusok és Zenekarok Országos Szövetsége (KÓTA) és a Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Háza Ercsiben rendezte meg az elmúlt hétvégén az Országos és Térségi Népzenei Minősítőt. Ezen a megmérettetésen vett  részt iskolánkból a TÜZIFA EGYÜTTES (Antal Luca Dorottya, Benkei Sára Ágnes, Szabó Imola, Dudás Eszter, Sárossy Sarolta, Szatmári Szilvia Melinda, Pápai Áron, Domak Anikó) és falunk FÉRFI DALÁRDÁJA. Mindkét együttes szép sikert aratott, KIVÁLÓ minősítéssel jutalmazta meg őket a neves zsűri, melynek tagjai voltak: Dr. Fehér Anikó - karnagy, néprajzkutató; Kovács László - népzenész, hangszerkészítő; Varró János - népzenész, KÓTA díjas népzene tanár. Felkészítő tanár: Domak Anikó

Megyenap 2011. május 14-én

A Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Háza Fehérvárcsurgón rendezte meg a nagyszabású MEGYENAPOT a Károlyi – kastély festői szépségű parkjában.
A rendezvény megnyitója délelőtt 10 órakor kezdődött, melyet 80 produkció követett. A gyönyörű napsütésben nagyon jól éreztük magunkat, hiszen a megyéből érkeztek kézművesek, kirakodóvásár, kastélylátogatás, játszóház volt, és különféle programokkal várták az odalátogatókat. Tordasról többen is felléptünk, mindannyian nagy sikert arattunk: TÜZIFA EGYÜTTES, SÁROSSY GYULA és a FÉRFI DALÁRDA. A Megyei Művelődési Központ igazgatónője Juhász Zsófia köszönetét és gratulációját fejezte ki Domak Anikónak a csoportok és a szólista Sárossy Gyuszi színvonalas felkészítéséért.

Nyári programok:

Július 1-2. Gyula V. Országos Gyermektánc Fesztivál résztvevő: Pillikék gyermek néptánccsoport
Próbák, a nyári szünetben: június 27-28-29-30. (hétfőtől-csütörtökig) 17-18.30 óráig a táncteremben. Kérem minden résztvevő pontos megjelenését a próbákon, mert két koreográfiával kell készülni és menettáncot is kell összeállítanunk.

2011. augusztus 23-27. IX. SZŰCS BÉLA TÁNCTÁBOR
- melyre szeretettel várunk minden érdeklődőt korhatár nélkül, a művészetoktatás tanulói ingyenesen részt vehetnek a táborban!

Azt gondoljuk eredményes tanévet zártunk, melyet köszönünk a fenntartónak, a tanároknak, szülőknek és nem utolsó sorban a gyermekeknek!

Hatékony, élményekben gazdag nyarat kívánunk:

a művészeti iskola tanárai, titkára és vezetője

Hasznos linkek

Don Bosco Nővérek

Magyar Katolikus Egyház

Szalézi Ifjúsági mozgalom

Szaléziak

Tordasi Gyermekekért Alapítvány

Az alapítvány célja az iskolai nevelő-, oktató és alkotó munka, szabadidős tevékenységek tartalmi és tárgyi feltételeinek javítása, korszerűsítése.

Cím: Tordas, Köztársaság út 1.

Adószám: 18759716-1-07
Bankszámlaszám: 57800040-110057694

Website Security Test