Gyimesben jártunk

gyimes3

Az elmúlt év augusztusában látogattak el hozzánk a gyimesközéploki-hidegségi iskola diákjai és tanárai a hagyományosan megrendezett tordasi 11. Szűcs Béla gyermek- és ifjúsági tánctábor alakalmával (39 gyermek, 8 pedagógus). Ekkor már érlelődött a viszontlátogatás gondolata, mely sikeresen lezajlott 2013. május 29. - június 3. között. Az utazók (30 művészeti iskolás növendék, 12 pedagógus, iskolatitkár) tartalmas eseményeken vehettek részt, melyet elsősorban Rácz Árpád gyimesi iskolaigazgató és tantestülete szervezett.

Programok

Május 29-én este 10 órakor indultunk Tordasról és másnap kora délután érkeztünk meg a Hidegségi Általános Iskolához, ahol a fogadás után mindenki a vendéglátóinál lett elhelyezve.

Május 31-én, pénteken reggel 8 órakor a Hidegségi Iskolától indultunk a Megállóra, ahol egy gyermeknapi táncfesztivál keretében együtt ünnepeltük a Nemzeti Összetartozás Napját. 
9 órakor ünnepi misén vettünk részt a gyimesközéploki római katolikus templomban.
A templomban Boldizsár Botond és Szabó Réka furulyáztak.
10 órától a gyimesi csoportok léptek fel a művelődési házban, közben folyamatosan kézműves foglalkozások, játékos versenyek zajlottak.
12 órától a tordasi gyermekek és tanárok egyórás népzenei, néptáncos, énekes műsora következett, mely hatalmas megtiszteltetés volt számunkra, hiszen mi zártuk az ünnepi eseményeket.
A műsorunk tartalma: 
„Havasi gyűlés” Gyimesi táncok (Tordasi Pillikék táncosok, Kovács Márton hegedű, Sasvári Bertalan furulya, Fazekasné Domak Anikó ütőgardon)
Klasszikus furulya szóló: Pók Zsófia (P.Phalese: Branle) 
Furulyások: Szabó Gábor, Bagdi Réka, Sasvári Bertalan és Fazekasné Domak Anikó (ütőgardon) (Lassú magyaros)
Pápai Áron citera szóló (Szatmári dallamok, utána rétközi tánc)
Rétközi botoló és csárdás (táncosok: Erdélyi Ferenc, Erdélyi Csenge, Simon Kitti, Boldizsár Kolos, Antal Réka, Sugár Anna Lili; Tüzifa citera zenekar: Sárossy Sarolta, Pápai Áron, Domak Anikó)
Népi ének: Szabó Imola szóló (kalotaszegi dalok)
Gatyamadzag zenekar: Turú András és Szilágyi Szabolcs hegedű, Kovács Márton brácsa, Cselikovics János bőgő (magyarpalatkai muzsika)
„Ki vagy te?” Dél-alföldi táncok (kíséret Tüzifa zenekar (3 citerás) és Szabó Szilárd dob)
14 órakor közös ebéden vettünk részt a vendégekkel a Hidegségszádi Iskolánál, utána mindenkinek szabad program volt a vendéglátóival.
Június 1-jén, szombaton reggel 9 órakor a hidegségi aszfaltcsík mentén gyülekeztünk és autóbusszal kirándultunk Antalok patakára, meglátogattuk a skanzent, gyalogtúráztunk a végén közös szalonnasütéssel. 
Este 18 órai kezdettel kosaras bált rendeztek nekünk, a táncmulatság a Jávárdi szádi kultúrotthonban volt.
Június 2-án, vasárnap délelőtt mindenki szentmisén vett részt a vendéglátóival.
Délben a tordasi tanárok meg a hidegségi vendéglátóik közös ebédre voltak hivatalosak az igazgató úrhoz. 
Este 6 órakor indultunk haza, Tordasra.

A látogatással a két iskola ismét közelebb került egymáshoz, és mi is mindenkor szeretettel várjuk a gyimesi testvériskolánk gyermekeit, tanárait.

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett NTP-AMI-12 kódszámú pályázati támogatásból, illetve a Rákóczi Szövetség segítségével valósult meg.

NTP 72 RGB  diakutaztatas v8 2

gyimes1   gyimes5

gyimes6  gyimes2

Tordasi Gyermekekért Alapítvány

Az alapítvány célja az iskolai nevelő-, oktató és alkotó munka, szabadidős tevékenységek tartalmi és tárgyi feltételeinek javítása, korszerűsítése.

Cím: Tordas, Köztársaság út 1.

Adószám: 18759716-1-07

Website Security Test