Szalézi szívvel, szalézi szóval

Szalézi szívvel, szalézi szóval

Már a Teremtés könyvében felbukkan az az emberi tulajdonság, hogy nevet adunk a dolgoknak, amikkel találkozunk. A névadás gesztusa által válik megnevezhetővé és megismerhetővé minden új jelenség, találmány és minden személy is, aki erre a világra születik. Valamennyi tudományterületnek, szakmának, sportnak, hobbinak is megvannak a speciális szavai, kifejezései, melyeket érdemes megismernünk és megértenünk, ha részesei akarunk lenni az adott közösségnek, melynek tagjai használják azt.

Következzék hát egy kis szalézi szótár, mely segíthet az eligazodásban! Legyen ez egyben meghívás mindannyiunknak arra, hogy éljük meg közösen a szavak mögött rejlő élő közösséget Don Bosco szellemi örökségének követőiként!

Oratórium

Az oratórium egyszerre hely, pedagógiai módszer és közösség. Hely, ahol gyerekek, fiatalok és felnőttek találkozhatnak, megélhetik az egymás felé való őszinte odafordulás és a közösség örömét. Az oratóriumban egyaránt helye van a játéknak, a zenének, a színjátszásnak, a beszélgetésnek és az imának. Akik itt összegyűlnek, megtapasztalhatják az örömet, ami a szalézi lelkiség egyik pillére. Amikor Don Boscótól egyszer megkérdezte valaki, hogyan válhatna szentté, ezt a három dolgot javasolta neki: „Légy vidám! Tedd a jót! Teljesítsd kötelességeidet!” A Don Bosco Nővérek oratóriumaiban erre nyílik lehetőség: örömben, szeretettel, együtt fejlődni felelősséget vállalva egymásért.

Animátor

Don Bosco első oratóriumában – az oda járó fiúk kezdeményezésére – nagyon hamar megalakult egy csoport, aminek célja az volt, hogy a közösség kovásza legyen. A felnőttek, a nevelők jelenléte kiemelkedően fontos a szalézi intézményekben, de ugyanilyen fontos az is, hogy legyenek olyan fiatalok, akik felelősen és példamutatóan vannak jelen kortársaik és a náluk alig fiatalabbak között. A lendület, ami a fiatalokért tevékenykedő fiatalokban van, nagy dolgok elérésére képes; kiegészíti és támogatja a nevelők munkáját, és új színnel, ízzel gazdagítja az együtt töltött időt. Az animátorok vállalják, hogy kísérik társaikat a személyes érés útján, s közben ők maguk is mind teljesebb módon élik meg hitüket és elhivatottságukat. Ők az oratórium motorja, s miközben foglalkozásokat vagy imákat vezetnek, beszélgetnek, játszanak és táncolnak, mélyül önismeretük, és olyan tapasztalatokra tesznek szert, melyet szülőként, s felnőtt életük más színterein is fel tudnak majd használni.

Szeretettel hívunk és várunk minden gyereket és fiatalt az oratóriumba szombatonként 9-től 12-ig!

(A Szalézi Ifjúsági Mozgalom honlapján bővebb leírásokat talál minden kedves érdeklődő: szalim.hu)

Czompó Melinda Szalézi Munkatárs és a Don Bosco Nővérek

Jelentkezési lap a 2020/2021-es tanévre

Online jelentkezési
    lap 2020/2021

 

Hasznos linkek

Don Bosco Nővérek

Magyar Katolikus Egyház

Szalézi Ifjúsági mozgalom

Szaléziak

Tordasi Gyermekekért Alapítvány

Az alapítvány célja az iskolai nevelő-, oktató és alkotó munka, szabadidős tevékenységek tartalmi és tárgyi feltételeinek javítása, korszerűsítése.

Cím: Tordas, Köztársaság út 1.

Adószám: 18759716-1-07
Bankszámlaszám: 57800040-110057694

Website Security Test