Megemlékezés az ’56. október 23-ai forradalomról

„A csöndet növelő néma könnyek zuhatagában”

Megemlékezés az ’56. október 23-ai forradalomról

„Hol zsarnokság van, / ott zsarnokság van, / nemcsak a puskacsőben, / nemcsak a börtönökben, // nemcsak a vallatószobákban, / nemcsak az éjszakában / kiáltó őr szavában, / ott zsarnokság van”- Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról című vers idézésével kezdte ünnepi beszédét dr. Hankovszky Béla őrnagy, tábori lelkész október 22-én délután fél hattól megrendezett iskolai ünnepségünkön.

A Himnusz eléneklése majd Koczkás Eszter 8. osztályos tanulónk bevezetője után dr. Hankovszky Béla őrnagy, tábori lelkész hangsúlyozta, hogy „sokféleképpen lehet hazudni: igennel, nemmel, ünnepi beszédekkel, ám az ünnepi beszédek nem legitimizálhatják a zsarnokságot. Aki a zsarnokság ellen mer tenni, mindenképp tisztelet illeti” –tette hozzá az őrnagy. Beszélt a diktatúrák félelemmel való manipulálásáról, majd arról a tényről, hogy a rabszolga akkor lesz menthetetlenül rabszolga, ha lemond a szabadságról. Ám forradalmunk hősei nem mondtak le szabadságukról, hanem életük árán is megvédték azt. „ 1956 hőseit a történelem igazolta, ezért dicsérni, és nem temetni vagyunk itt”- zárta ünnepi beszédét dr. Hankovszky Béla.
 Majd iskolánk tanulói szavalatokkal, néptánccal és népzenével emlékeztek hőseink önfeláldozó tetteire. A műsorban szerepeltek Koczkás Eszter, Zoltai Liza, Kiss Vivien, Varga Gábor, Szabó Péter 8. osztályos, Nemes-Andrik Dávid, Sárossy Sarolta, Kónya Kitti, Kalamár Botond, Benkő Réka 7. osztályos, Erdélyi Kritóf, Szabó Gábor, 6. osztályos, Pápai Áron ötödik osztályos tanlóink, illetve Sárossy Gyula, Kerényi Tamás és Kovács Márton, iskolánk volt diákjai, illetve tanára segédkeztek. A színvonalas műsort Varga Szabolcsné és Horváth Erika tanárnők tanították be gyerekeinknek.
Diákjaink előadása után a nyolcadikos osztályos ifjak vezetésével fáklyás felvonulással mentünk át az Emlékparkhoz, ahol mécseseinket Füst Milán: Szózat a sírból című megzenésített verse alatt helyeztük el az emlékműnél.
 
„Áldottak a diákok,
kik zsongó iskolákból az utcára rohantak
zsebükben töltényre cserélve át a ceruzákat.
A madarak általuk hozzák vissza a napok virágát,
a nyíló körtefákon meg a tavasz fehér ruhát kap.”
(Ernesto Pinto: Dal azokról, akiket a holnap megkoszorúz)
 
Szkiba Edit

Hasznos linkek

Don Bosco Nővérek

Magyar Katolikus Egyház

Szalézi Ifjúsági mozgalom

Szaléziak

Tordasi Gyermekekért Alapítvány

Az alapítvány célja az iskolai nevelő-, oktató és alkotó munka, szabadidős tevékenységek tartalmi és tárgyi feltételeinek javítása, korszerűsítése.

Cím: Tordas, Köztársaság út 1.

Adószám: 18759716-1-07
Bankszámlaszám: 57800040-110057694

Website Security Test