Száll a madár ágrul ágra, száll az ének szájrul szájra (A zene világnapja)

„Európa nem arra kíváncsi, hogyan utánozzák őket, hanem arra, hogy mit adunk magunkból, hiszen a magyar népdal nem pusztán a falusi élet visszhangja, hanem az egész magyar lélek tükre.” (Kodály Zoltán)
Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész 1975-ben az ENSZ Nemzetközi Zenei Tanácsban töltött be elnöki tisztet, az ő kezdeményezésére és javaslatára az UNESCO október 1-jét a Zene Világnapjának nyilvánította.
A hagyományokhoz híven immár ötödik alkalommal ünnepeltük meg iskolánkban a Zene Világnapját. Idén az Érik a szőlő kezdetű dal közös éneklésével indítottuk a megemlékezést, majd négy különféle dallam csendült fel iskolánk tanulóinak előadásában: Antal Luca (5. o.) énekelt, Pók Zsófia (1.b) furulyázott, Pápai Áron (5.o.) citerázott, majd Szabó Réka (3.o.), Kovács Nikol (4.o.) és Milichovszky Zita diákok furulyatrióját hallhattuk. Majd továbbra is az aulában az osztályok közötti vetélkedőre került sor Domak Anikó tanárnő vezényletével, melyben rejtvényfejtés, betűkirakó, kicsiknek dobot ábrázoló, nagyoknak zeneszerző képét rejtő puzzle kirakása volt a feladat. Színesítette a játékot, hogy a kicsiknek kedvenc népdalukat kellett lerajzolniuk, a nagyobbaknak pedig a Hej Dunáról kezdetű népdal szövegátiratát kellett elkészíteniük. Az ötletes feladatokat színesítette, hogy egy perc alatt minél több dalcímet kellett összeírniuk a gyerekeknek. Ugyanez a zenei megemlékezés és vetélkedő szintén Domak tanárnő vezényletével két nappal később Gyúrón is az ottani művészeti iskolás népzenész növendékek műsorával megrendezésre került.
A játékos vetélkedő helyezettjei Tordason:
Alsó tagozat
1. helyezés: 1. B osztály
2. helyezés: 1. A és a 4. osztály
3. helyezés: 3. osztály
4. helyezés: 2. Osztály

 Felső tagozat
1. helyezés: 6. osztály
2. helyezés: 7. osztály
3. helyezés: 5. osztály
4. helyezés: 8. Osztály

Gyúrói tagiskolánk helyezettjei:
Alsó tagozaton:
1. helyezés: 1. osztály
2. helyezés: 2. és 4. osztály
3. helyezés: 3. Osztály
Felső tagozaton:

1. helyezés: 6. osztály
2. helyezés: 5. Osztály

Szkiba Edit

Hasznos linkek

Don Bosco Nővérek

Magyar Katolikus Egyház

Szalézi Ifjúsági mozgalom

Szaléziak

Tordasi Gyermekekért Alapítvány

Az alapítvány célja az iskolai nevelő-, oktató és alkotó munka, szabadidős tevékenységek tartalmi és tárgyi feltételeinek javítása, korszerűsítése.

Cím: Tordas, Köztársaság út 1.

Adószám: 18759716-1-07
Bankszámlaszám: 57800040-110057694

Website Security Test