Mikor minden nap mosoly csillan és ritmusra dobban a szív

Tánctábor 2009.

Mikor minden nap mosoly csillan és ritmusra dobban a szív

„Szűcs Béla” Emléktábor


Minden gyermek arcán minden nap mosolyt láttam –foglalta össze Cselikovics Herta a Művészeti iskola titkára a 2009. augusztus 25-29.-ig tartó tánctábor igazi eredményét. Tordas községben immár hetedik alkalommal rendezték meg a „Szűcs Béla” Gyermek-és Ifjúsági Tánctábort, ami idén németországi és amerikai vendégekkel is bővült, immár így nemzetközivé nőve ki magát. A közös tánctanulás, a kézműves foglalkozások, a táncház és a játék öröme az összetartozás csodáját rejtette minden jelenlévő szívébe.
 
A tábort 2009. augusztus 25-én este 7 órakor Vizeli Balázs és Nagy Zsolt hegedű vonósjátéka után Kosaras Péter Ákos a Sajnovics János Egyesített Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási intézmény igazgatója nyitotta meg. Két dologról szól a tábor – mondta az igazgató - a táncról, és a zenéről, ami önmagában is művészet, ám a néptánc és a népzene túlmutat az önállóan végezhető művészeteken, hiszen vitathatatlan közösségformáló és közösségmegtartó ereje. Mindemellett magában hordozza azt az örökséget, amit eleink ránk hagytak, és amit kötelességünk megőrizni a nemzet és a haza számára.
 
Németh Ildikó, a művészeti iskola igazgatóhelyettese a fiatalon elhunyt Szűcs Béla hivatásos táncosra, tánctanárra emlékezett, aki 1986-tól szervezett néptánc együttest óvodás korosztálytól egészen az ifjúsági korosztályig elültetve ezzel a néptánc tanulás gyökereit Tordason. Emlékének tiszteletére rendezik meg immár hetedik alkalommal a tánctábort. A megnyitó A tűz lángja zenekar koncertjével folytatódott, és megkezdődött a hajnalig tartó tánc.
 
Cselikovics Herta, a művészeti iskola titkára elmondta, hogy az ország több helyszínéről, Szekszárdról, Jászberényből, Százhalombattáról, Székesfehérvárról, Sóskútról, Münchenből és Amerikából is érkeztek táncolni vágyó fiatalok, így idén a tánctábor nemzetközivé bővült ki, és körülbelül 160 lelket számlát. A tánc három csoportban zajlott, két gyerekcsoport és egy ifjúsági csoport tanulta a magyarbődi táncokat (fiatalabb korosztály), a méhkeréki táncokat (magyarországi román táncokat) pedig az ifjúsági korosztály sajátította el, melyeket Németh Ildikó és fia, Ifj. Zsuráfszki Zoltán, illetve a felvidékről származó Furik Rita és Richtarcsik Mihály tanította be a fiataloknak. Az esti táncokat Németh Ildikó és Szabó Szilárd vezette. Lelkes munkájukat meghívott zenészek és tanárok: Vizeli Balázs, Nagy Zsolt, Domak Anikó ( a tordasi művészeti iskola tanárai), illetve Mohácsy Albert, Salamon Soma, Boldizsár József és Dr. Salamon Ferenc segítették.
 
A tánc mellett nagy sikernek örvendő kézműves foglalkozások színesítették a táborlakók életét, melyeket Kovács Erika kerámiaművész, Kása Bíborka és Sármásy Zoltánné tartották. Ezeken a foglakozásokon főleg a kisebbek vettek részt.
 
A gyerekek zenét is tanulhattak, a vonós zeneoktatás feladatát Vizeli Balázs és Nagy Zsolt a citeraoktatást és ének tanítást Domak Anikó, a népi furulyaoktatást pedig Salamon Soma látta el.
 
A Művelődési Házban Dr. Halmos Béla Méhkerékről szóló filmvetítése, méhkeréki zenéről, táncokról, és a ’70-es években indult néptánc-mozgalomról szóló előadása, illetve hatalmas méta-játék is gazdagította a programot.
 
Majd természetesen minden este hajnalig tartó táncházban gyakorolhatták a résztvevők az aznap tanultakat. A művészeti iskola vezetői köszönetet mondtak azoknak, akik munkájukkal segítették a tábor gördülékeny lebonyolítását, név szerint: Csizmarik Andrea, Szolga Réka, Szkiba Edit, Kubiczáné Edit, Sármásy Marika, Benczéné Piroska, Kalamár Márta, Turú Gábor, Nagy Ilona, Török Katalin, Tusnády Paula, Barbarics Róbert és Viktória, Liber Endre, Dr. Tisza Tímea, Horváth Jánosné Éva, Gyenis Katalin, Veres Andrea, Kása Kelemen, Szabó Kata, Kunsági Tamás, Benkő László, Tamás Klára, Varjas Istvánné, Némethné kiss Mária, Boldizsár József, Csőgör Róbert, Lukácsa László, Cseh-Szombathy Balázs, Erdélyi Rita, Puskás nagymama, Tódor Dénes, Süller Zsolt, Téglás Lajos, Salamon Sarolta, Csizmadiáné Irén, Weinelt László, Botta Veronika, Kása Róza, Takács Edina a Fajtakísérleti Állomás, Százszorszépes és Pillikés táncosok, és a Polgárőrség, Turda Sándor.
 
A tábort augusztus 29-én a sportpálya szabadtéri színpadán megrendezett látványos Gálaműsor zárta, ahol a táborlakók lenyűgöző előadással kápráztatták el a közönséget. Mindannyiunk büszkeségére bemutathatták a táncórákon szerzett tudásukat, a kicsik a magyarbődi, a nagyobbak a méhkeréki táncokat.
 
A Dűvő együttes koncertjével zárult a Gálaműsor, majd hajnalig tartó vigalom vette kezdetét, ahol a hagyomány tisztelete és a közös tánc felszabadult öröme olvasztotta egybe a szíveket.

Szkiba Edit

COVID-19 INTÉZKEDÉSI TERV

SAJNOVICS JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA
COVID-19 INTÉZKEDÉSI TERVE
2020/21-ES TANÉV

Hasznos linkek

Don Bosco Nővérek

Magyar Katolikus Egyház

Szalézi Ifjúsági mozgalom

Szaléziak

Tordasi Gyermekekért Alapítvány

Az alapítvány célja az iskolai nevelő-, oktató és alkotó munka, szabadidős tevékenységek tartalmi és tárgyi feltételeinek javítása, korszerűsítése.

Cím: Tordas, Köztársaság út 1.

Adószám: 18759716-1-07
Bankszámlaszám: 57800040-110057694

Website Security Test