Sajnovics János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
Tordas 2463 Köztársaság út 1.

2022. augusztus 20. Ma István napja van

Iskolai hírek 2021 március

Rendkívüli Hírek, hiszen rendkívüli az egész életünk. A gyermekek, a szülők, a pedagógusok, a kicsi és a nagy közösségek élete megváltozott.

Megváltoztatta a már egy éve tartó járványhelyzet. Azt gondoltuk szeptemberben, hogy visszatérhetünk régi életünkhöz, közösségünk a megszokott módon élheti mindennapjait. De nem így lett! Sőt rosszabb a helyzet, mint egy évvel ezelőtt.

Szinte már nincs család, kedves ismerős, gyermekeink, az ő szüleik, szomszédok, ismerősök, akik ne lennének érintettek ebben a járványhelyzetben.

Így aztán életünk csupa aggodalom. Aggódunk a családunkért, egymásért, s persze saját egészségünkért is.

Valamiért ebben a furcsa helyzetben eszembe jutott Chaplin néhány gondolata, aki a

a legkreatívabb és meghatározó személyisége  volt a némafilm világának.

A következő 4 alapelvéhez tartotta magát:

  1. Semmi nem tart örökké ebben a világban, még a problémáink sem.
  2. Szeretek az esőben sétálni, mert akkor nem látják a könnyeim.
  3. A leginkább eltékozolt nap az életünkben az, amit nevetés nélkül töltünk.
  4. A világ 6 legjobb orvosa:

A Nap

A pihenés

A sport

A diéta

Az önbecsülés

A barátság


Rakd mind életed színpadára és boldog lehetsz! Mind utazók vagyunk itt. Isten a mi kalauzunk, aki előre lefoglalta utunkat és állomásainkat.

Nos itt vagyunk ezen az állomáson, ismét az online térben. Izgulunk az oktatás hatékonyságán, igyekszünk mindent elvégezni.

Meg kell alapoznunk, hogy a visszatérés után a lehető legjobb legyen mindenkinek. Ehhez jó egészségi állapotú tanároknak kell visszatérniük, jó állapotú diákok közé. A tanár hangja, személyes jelenléte mindennél többet ér.

Ez most hiányzik, illetve félmegoldások születtek.

Nem a mi hibánk. Senki hibája, de legalább kapcsolatok vannak, lesznek.

Az osztályfőnökök többsége arról számol be, hogy tanítványaink jelen vannak, dolgoznak, a szülők segítenek, akik szintén megfáradtak. Nem dolguk a tanítás, az ő dolguk a gyerekek szeretve nevelése.

A mi dolgunk az ismeretek szeretve való átadása, s arra való törekvés, hogy a legfontosabb tananyagot átadjuk diákjainknak.

 

Ezért rangsoroltunk, s készítettünk az esetleges digitális oktatás idejére külön órarendet.

Megint ott tartunk tehát, ahol tavaly ilyenkor. A gyerekek a képernyő előtt, a szülők a házimunka, az online oktatás, a család ellátása, s saját munkájuk között próbálnak helytállni, bízva abban, hogy mindeközben nem kell küzdeni a vírussal, betegápolással, s kórházban lévőkért aggódni.

A gyerekek ismét laptopot látnak tanár és diáktárs helyett. De azt mondom, hogy ebben a furcsa világban a családtagok egymást segítve, a gyerekeket szépen egyengetve túljuthatunk a legkisebb sebeket szerezve a nehéz időszakon.

Mindenki elfáradt, elfogadtuk, hogy nincs közös program, hogy a tanév elején gondosan elkészített munkatervünk ismét mellőzve lett, mert más határozza meg a mindennapjainkat.

Ha mégis visszatérhetnénk április 7-én az iskolába, hamarosan következik a leendő első osztályosok beiratkozása. Ezzel kapcsolatban itt az újságban, iskolánk Honlapján, Tordas Község Facebook oldalán is olvashatják a fontos információkat.

Ha visszatérünk, megemlékezünk a Költészet Napjáról, lebonyolítjuk a különböző iskolai versenyeket, s sor kerül májusban az országos idegen nyelvi, s kompetencia mérésre.

 

Szerintem már mindenki előtt ismeretes, hogy iskolánkban vezető váltás történik. Kosaras Péter Ákos Igazgató Úr áprilisban elhagyja az intézményt 13 év vezetői munka után. Mindannyian sajnáljuk, de kívánjuk, hogy találja meg boldogulását egy új, más helyen és pozícióban. Ehhez kívánunk jó egészséget, sok sikert, s megköszönjük az iskola irányításában végzett tevékenységét.

A vezetői munkát Balogh Zoltán jelenleg igazgatóhelyettes veszi át, neki is sok sikert kívánunk mindannyian.

 

Minden pedagógus kolléga arról számolt be, hogy a gyerekek többsége fegyelmezetten vesz részt az online órákon, mindenki bekapcsolódott a munkába. Voltak nehéz helyzetben lévő családok, ahol osztozkodni kellett volna a számítógépen. Már tavaly kaptunk felajánlást önkormányzati képviselők részéről, akik használható számítógépekkel akarták segíteni a családok, s a gyerekek munkáját. Ezt a segítséget most igénybe vettük, s az egyeztetések után 3 db laptopot, s 4 db asztali gépet kaptak gyermekeink.

Köszönjük a segítséget a családok nevében is Szilika Emőke, s Farkas Zsolt képviselőknek.


Mindenkitől azt kérjük, hogy kísérjék figyelemmel iskolánk Honlapját, igyekszünk minden fontos tudnivalóról tájékoztatást adni.

Jelenleg minden bizonytalan.

Talán most azt tartom a legfontosabbnak, hogy mindenki nagyon vigyázzon magára, vigyázzunk egymásra!

Végezzük el a legszükségesebb feladatokat, legyen elegendő türelmünk és kitartásunk mindezt megélni egymást segítve.

 

Iskolánk nevében jó egészséget, s szebb napokat kívánok minden Kedves újságolvasónak, szülőnek, diákjainknak. Aki a betegéggel küzd jobbulást és gyógyulást kívánunk!

 

Tordas,2021.március 20.

                                                                     

KIEGÉSZÍTÉS

 

Tudjuk már, hogy legkorábban esetleg április 19-én térhetünk vissza az iskolába.

Így már biztos, hogy ebben az évben is online módon történik a leendő első osztályosok beiratkozása, melyhez minden szükséges információt megtalálhatnak iskolánk honlapján. Itt tudják letölteni a Jelentkezési lapot, melyet email címünkre kérünk visszaküldeni.

Mivel semmi biztosat nem lehet tudni arról, hogy miként is alakul a következő hetek járványhelyzete, sikerül-e vajon minden pedagógust beoltani, lesz-e kellő védettsége mindenkinek addigra, mire ismét munkához látunk, ezért szeretnék én is itt az újság hasábjain is elköszönni mindenkitől. ( Lehet, hogy nem lesz erre lehetőségem.)

Elköszönök:

30 év pedagógusi múlt van mögöttem ebben az iskolában és 13 év igazgatóhelyettesi tevékenység. Most befejezni készülök én is munkámat.

Köszönöm mindenkinek a segítséget, a türelmet, a megértést, s azt a sok szeretetet, melyet kaptam éveken át a gyerekektől, s a Kedves Szülőktől.

Remélem, azért lesz lehetőségem ünnepélyesen is elköszönni, hisz szeretett iskolámtól nem lesz könnyű megválni, de elérkezett az idő.

Szeretnék Áldott, szép ünnepet kívánni mindenkinek, bízva abban, hogy

a jelenlegi helyzet kevés embernek okozott mély sebeket.

Kívánom, hogy minél előbb láthassuk egymást, akit pedig már nem lehet, annak emlékét őrizzük szívünkben.

 

Tordas, 2021.március 31.

 

                                                                       Somfai Sándorné

Keresés az oldalon
Támogatóink
feature-top

feature-top
Don Boscó
feature-top
Hasznos Linkek
Elérhetőségeink

  2463 Tordas, Köztársaság utca 1.

  +06-22-467-532